ZOEKEN:
Agenda-kaartverkoop
Actuele agenda
De Reizende tentoonstelling: Kind onder vuur

Kind onder_Vuur_1_klein ‘Kind onder Vuur’ is een reizende tentoonstelling waarmee kinderen kunnen ervaren hoe het is om op te groeien in conflictgebieden. Ook leren ze dat er zelfs in een oorlog regels gelden, namelijk die van het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis en het Humanity House hebben de tentoonstelling ontwikkeld en je kunt hem vanaf vrijdag 4 augustus komen bekijken in de Bibliotheek Stadsplein.

In ‘Kind onder Vuur’ maken leerlingen kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Heel gewone kinderen, totdat ze ineens te maken kregen met oorlog. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat er ‘s nachts raketten neerkwamen op haar Syrische wijk. De Colombiaanse Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte en Otim uit Oeganda trok als kleine jongen jarenlang door de jungle.

 
Workshop 3D design voor kinderen

3D printen - Rada 3D logo deel rood 275Geïnteresseerd in 3D design? Mis deze workshop dan niet!

Joury van Rada3D leert je tekenen in drie dimensies! Met behulp van een tekenprogramma op de computer maak je een 3D-tekening en print hem vervolgens uit met de 3D-printer. En wil je nog iets aan je ontwerp veranderen dan kan dat prima, want je kunt dit tekenprogramma ook thuis installeren om verder aan te werken. Zo ben je helemaal voorbereid om je eigen ontwerp op een 3D-printer te (laten) printen!

Meld je snel aan want er is maar een beperkt aantal plaatsen.

 

Workshop 3D design voor kinderen
maandag 21 augustus
11.00-13.00 uur
Stadsplein

Leeftijd: 8 t/m 14 jaar

Kaartje €15,-
Pashouders €10,-

tickets

let op: beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij i.s.m. Rada3D

 
Mad science zomerkamp: Freaky (augustus)

Algemeen Mad Science kleine uitvinder 275Geen dag is hetzelfde bij het FREAKY programma. Speel een spion, met geheime codes en stiekeme snufjes. Los een misdrijf op als een rechercheur, door bewijsstukken te onderzoeken. Zie ze vliegen na een dag over luchtvaart, en leer over robots door kennis te maken met coderen. Ga aan de slag als een echte wetenschapper tijdens een te gekke week vol activiteiten, ontspanning en experimenten!

Kortom, een week vol spanning, avontuur en lekker buitenspelen met nieuwe vrienden. Ben je er klaar voor?
Kijk in het digitaal magazine voor meer informatie en veelgestelde vragen

 

Mad science zomerkamp: Freaky

ma 28 t/m 31 aug
Brengen vanaf 9.00
en ophalen tot 16.00 uur

Stadsplein

7 t/m 11 jaar

 
Mini Robot Playground: maak kennis met robotica, techniek en programmeren

Mini Robot Playground 275LET OP: de Mini Robot Playground is verplaatsts van woensdag 23 augustus naar donderdag 31 augustus

Plezier, nieuwsgierigheid en vindingrijkheid!

Tijdens de Robot Playground zijn er super gave robots van Robotwise in de bibliotheek. Maak kennis met de Blue-bot, Dash, Ozobot, LEGO WeDo 2.0 en nog veel meer! Tijdens deze Robot Playground mag je zelf kiezen met welke robot (of programmeer opdracht) je aan de gang wilt gaan. Een super coole manier om spelenderwijs te ontdekken en te leren over technologie, robotica en programmeren! Kennis van programmeren is NIET nodig.

Deze Robot Playground organiseert de Bibliotheek Amstelland in samenwerking met RobotWise
Onderaan deze pagina staat een filmpje van de Mini Robot Playground op 16 juli in de Bibliotheek Stadsplein 

Mini Robot Playground
LET OP: donderdag 31 augustus

Stadsplein

13.30 – 14.30 uur Sessie 1
Prijs: €7,50
TICKET

14.30 – 15.30 uur Sessie 2
Prijs: €7,50
TICKET

15.30-16.30 uur Sessie 3
Prijs: €7,50
TICKET

Ben je tussen de 5 en 8 jaar dan is het slim om een ouder/begeleider mee te nemen voor wat extra hulp

 
Nieuw! ‘Koffie met …’

Koffie met_275Schuif maandelijks aan voor een lekker kopje koffie, een goed gesprek over verschillende onderwerpen en ontmoet wisselende gasten.  Deze (gratis) koffieochtend staat altijd in het teken van een speciale ontmoeting. Natuurlijk met elkaar maar ook met iemand met wie u in gesprek kunt gaan en op zoek kunt gaan naar antwoorden op uw vragen over specifieke onderwerpen. Iedere  maand is er een ander thema.  We zijn nieuwsgierig waar uw interesse ligt, wilt u een thema aandragen dan horen wij dat graag.

Wij zorgen voor de koffie, neemt u iets lekkers mee?

Iedere eerste donderdag van de maand

Donderdag 7 september
Stadsplein
10.30-12.00 uur

Wees welkom en schuif aan, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig

Data 2017:
Donderdag 7 september    
Donderdag 5 oktober
Donderdag 2 november
Donderdag 7 december

 
Marieke Smithuis leest voor - Week van de Alfabetisering

Marieke Smithuis_275De Amstelveense kinderboekenschrijfster Marieke Smithuis leest voor in de bibliotheek en sluit daarmee de Week van de Alfabetisering af. Heerlijke, grappige en ontroerende verhalen voor de hele familie.

Heb jij wel eens iets gelezen over  de avonturen van de zusjes Lotte en Roos? In het laatste boek van Marieke Smithuis moet Bullebak, de lievelingshond van Lotte en Roos, naar het asiel. Van mama mag hij niet bij hen komen wonen. Straks zien ze Bullebak nooit meer terug!

Maar er zijn ook verhalen over kietel-kippenveertjes en een boze imker, heksensoep, fietsendieven en een jong vogeltje dat vliegles krijgt. Maar ook over ruzie hebben en sorry zeggen, en hoe moeilijk dat soms is.
Marieke Smithuis komt voorlezen uit haar boeken en vertelt je hoe je zelf schrijver kunt worden.

In samenwerking met Stichting Wereldbuur en Lions Mingle.

Zondag 10 september
Stadsplein
13.00-14.00 uur
Leeftijd: 5 t/m 10 jaar


Toegang gratis

 
Lezer zoekt leeskring (m/v)

lezer-zoekt-leeskringHoudt u van lezen en vindt u het leuk uw leeservaringen te delen? Sluit je aan bij een leeskring of start er zelf een!

Met een eigen leeskring selecteert u boeken en leest u boeken die u samen bespreekt. Tijdens deze ‘leeskring-date’ krijgt u informatie en tips hoe u een leeskring opstart, boeiend houdt en wat er nog meer bij komt kijken.
Lezer zoekt leeskring wordt gegeven door Corrie de Boer, onze leeskring specialist. Zij vertelt u ook alles over onze leeskoffers.

Kom en ontmoet andere enthousiaste lezers! Wie weet het begin van iets heel moois….

Dinsdag 12 september
Westwijk
19.30-21.00 uur
Toegang gratis wel reserveren

TICKET

 
Tweedaagse workshop: Beter omgaan met stress

Voor meer rust in je hoofdscrabble stress

Deze workshop is bedoeld voor volwassenen die in deze stressvolle tijd op zoek zijn naar meer rust in hun hoofd Ervaar je, net als vele anderen, regelmatig spanning of stress in het dagelijks leven? Druk, druk, druk. Niet alleen op je werk maar ook in je vrije tijd. Je wilt optimaal presteren in je werk, thuis alles op rolletjes laten lopen, leuke sociale contacten onderhouden en vooral 24 uur per dag bereikbaar zijn. Het gevoel van altijd maar ‘moeten’ zorgt voor veel onrust. Ook omstandigheden als echtscheiding, ziekte, verlies van een dierbare of mantelzorg leveren extra stress op.  De eerste signalen van te veel stress uiten zich vaak in klachten als: slecht slapen, piekeren, concentratieproblemen, hoofdpijn, maag- en darmklachten maar ook snel geïrriteerd zijn.

Leer tijdens deze workshop om stress en stressfactoren beter te hanteren, je grenzen eerder aan te geven en hoe je omgaat met emoties als angst, boosheid en verdriet zodat ze je niet meer in de weg zitten. Je krijgt praktische handvatten om meer rust en ruimte voor jezelf te creëren en hoe je jouw persoonlijke effectiviteit verbetert.

De Bibliotheek Amstelland organiseert de workshop in samenwerking met de Ruimtewinner en  Mantelzorg & Meer

Tweedaagse workshop: Beter omgaan met stress
Vrijdag 15 september
Vrijdag 29 september

Tijd: 10:30 - 12:30 uur

Locatie: Stadsplein

Prijs
Leden: €25,-
Niet-leden: €32,50,-

TICKET

 

 
Özcan Akyol alias Eus op literaTOUR

OzcanRdePuy 275Schrijver, columnist en tv-held Özcan Akyol alias Eus komt tijdens Literatour naar de bibliotheek!  Hij komt praten over zijn levensloop, zijn boeken en het schrijverschap en na afloop mag je hem het hemd van het lijf vragen.
Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen.  Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht en al snel volgde de verkoop van de filmrechten.  Begin 2016 verscheen zijn twee roman Turis. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Turis kent net als Eus autobiografische elementen.

Naast romancier is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Nieuwe Revu. Zijn interesse voor voetbal resulteerde in 2014 in de publicatie van het boek Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen.   

Akyol is regelmatig te zien bij programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw. Daarnaast verscheen hij in een aflevering van 24 Uur Met. Hij is nu te zien in het programma De neven van Eus

Foto Akyol: Robin de Puy

Woensdag 20 september
Stadsplein
19.30-21.00 uur
In samenwerking met Boekhandel Libris Venstra

Prijs €10
TICKET

Prijs 18 jaar of jonger €2,50
TICKET

 
Beelddenken: Visueel denken en leren

visiueel denken_275Ons talige onderwijssysteem is lang niet voor alle leerlingen geschikt. Vooral de leerlingen die meer visueel zijn ingesteld hebben moeite met het talige denken. Hun intelligentie komt daardoor niet altijd tot zijn recht. Dit betreft veelal leerlingen met AD(H)D, dyslexie, ASS, hoogbegaafdheid of concentratieproblemen.

Tijdens de lezing visueel denken en leren van onderwijscoach Jantien Roël zullen wij een paar eenvoudige testjes doen die inzicht geven in uw eigen denkvoorkeur en die van de ander. Bent u meer talig, of juist meer visueel ingesteld? En zegt dat iets over de intelligentie? Is het één beter dan het ander? Op al deze vragen krijgt u antwoord.

Een informatieve, ontspannen maar bovenal zinvolle avond voor iedereen die meer wil weten over visueel- en talig leren en werken.

Donderdag 21 september
20.15-22.00 uur
Uithoorn

Prijs €7,50
Pashouders €5,00
TICKET

 
Poezie café Special: Lieke Marsman - het gedicht als maalstroom van gedachten
Marsman Lieke_C_JelmerdeHaas_kleur_275_left

Als startschot van een nieuw poëzieseizoen hebben wij Lieke Marsman uitgenodigd om te komen vertellen over haar dicht- en schrijfkunst. Wij zijn bijzonder verheugd deze getalenteerde schrijfster aan u te mogen voorstellen. 

Voor filosofe Lieke Marsman is schrijven en dichten een vorm van denken – onderzoekend en zonder iets uit te sluiten, noch de eigenaardigheden van het menselijk bewustzijn, noch ‘de tikkende tijdswereld’. Het resultaat is spannend, oprecht en urgent. Een goed voorbeeld van haar stijl en betrokkenheid is het prozagedicht alternatieve vragen en antwoorden uit de verhalenbundel ´Als dit zo doorgaat´. Een voordracht hiervan is te bekijken via haar website. 

In 2010 debuteerde Lieke Marsman (1990) met de dichtbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, waarvoor ze liefst drie belangrijke poëzieprijzen won. Samen met gedichten uit De eerste letter (2014) dat gaat over angst-aanvallen, zijn al haar gedichten dit jaar samengebracht in de bundel ‘man met hoed’.

Ook haar eerste roman, Het tegenovergestelde van een mens, verscheen in 2017. Hierin vervlecht ze essay en poëzie. De pers was lovend, en ook Remco Houtepen van boekhandel Venstra. Hij becommentarieerde het boek in het radioprogramma WekkerWakker als volgt: ‘Essayistisch, poëtisch, vol prikkels die aanleiding geven tot nadenken, een boek vol schoonheid, prachtige zinnen en ritmiek.
 
Lieke Marsman (’s-Hertogenbosch, 1990) is filosoof en een van de populairste en meest gelauwerde dichters van haar generatie. Ze is een graag geziene gast op podia als Lowlands en De Nacht van de Poëzie en haar gedichten en essays verschenen onder meer in De Gids, Tirade en Vrij Nederland.

Poezie café Special: Lieke Marsman- 
het gedicht als maalstroom van gedachten 

donderdag 28 september 
19.30-21.00 uur
Cafe Venstra
Prijs: €7,50

TICKET 

Na 20:30 borrel, napraten, signeren
En voor wie wil gelegenheid tot eigen voordrachten

i.s.m. Boekhandel Libris Venstra
– deelnemers aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. o.v.v. Poëzie café