ZOEKEN:
Agenda-kaartverkoop
Actuele agenda
Fablab: ontwerp je eigen sticker (dinsdag 24 oktober)

Fablab vermelden_fotograaf_Waag_Society_275Heb jij al eens met een vinylsnijder gewerkt? Altijd al je eigen stickers willen maken? Tijdens deze workshop maak je je eigen ontwerp in een tekenprogramma op de computer en leer je hoe je die tekening door de vinylsnijder kan laten uitsnijden. Zo maak je razendsnel je eigen stickers én leer je hoe je zelf digitaal kunt tekenen

In samenwerking met Waag Society, Gemeente Amstelveen en de Rabobank

Leeftijd: 8+
Stadsplein
Dinsdag 24 oktober

Prijs: €15 bibliotheekleden €10

Groep 1        
12:30-14:30 uur    
TICKET

Groep 2        
15:00-17:00 uur    
TICKET

Fotografie: Waag Society

 
Fablab: ontwerp je eigen sticker (woensdag 25 oktober)

Fablab vermelden_fotograaf_Waag_Society_275Heb jij al eens met een vinylsnijder gewerkt? Altijd al je eigen stickers willen maken? Tijdens deze workshop maak je je eigen ontwerp in een tekenprogramma op de computer en leer je hoe je die tekening door de vinylsnijder kan laten uitsnijden. Zo maak je razendsnel je eigen stickers én leer je hoe je zelf digitaal kunt tekenen

In samenwerking met Waag Society, Gemeente Amstelveen en de Rabobank

Leeftijd: 8+
Stadsplein
Woensdag 25 oktober

Prijs: €15 bibliotheekleden €10

Groep 1        
12:30-14:30 uur    
TICKET

 Groep 2        
15:00-17:00 uur    
TICKET

Fotografie: Waag Society

 
Schrijfworkshop: verhalen delen met History2Go

logo History2Go

Verander samen met gelijkgestemden Amstelland in een openluchtmuseum.

Leer hoe je historische anekdotes met een soepele pen omvormt tot deelbare verhalen en verras passanten bij de locaties waar die gebeurtenissen plaatsvonden met jouw kennis via de app History2Go, het openluchtmuseum in je broekzak.

Wat zijn de oudste woningen in Amstelland? Waar ontstond de eerste industrie? Wat is het verhaal achter van de Oude Veiling? Zomaar wat vragen waar lang niet iedereen in Amstelland het antwoord op weet. Wie het wel weet en die kennis deelt, leert andere mensen anders kijken naar de omgeving. Geschiedenis delen verrijkt.

Ben jij een kenner van de geschiedenis van Amstelland en wil je leren hoe je die historische kennis omzet in een vlot verhaal? Kom dan naar deze schrijfworkshop van Sander Heijne, historicus, onderzoeksjournalist en initiatiefnemer van de app History2Go. 

History2Go is een gratis app (vrij van advertenties) waarmee je inlogt op het verleden van een omgeving. De gedachte achter History2Go is het geloof dat over ieder plein, bos, straat, huis of weiland een spannend historisch verhaal te vertellen valt. History2go leert en ondersteund regelmatig met schrijfworkshops zowel particulieren als medewerkers van erfgoedinstellingen en overheden om historische verhalen te vatten in goedgeschreven, spannende verhalen.

Deze workshop wordt gegeven in de sfeervolle kleine bovenzaal van het historisch interessante gebouw De Oude Veiling in Aalsmeer.

IETS LEUKS DOEN MET INTERNET
Schrijfworkshop: verhalen delen met History2Go

Donderdag 26 oktober
14:30 -16:00
De Oude Veiling, Aalsmeer
€17,50 - €12,50

TICKET

Workshop in het kader van Oktober: Maand van de Geschiedenis

 
Poëzie café: Geluk

20-04-2017 Poezie_cafe_275Het is weer tijd voor een maandelijkse portie verse gedichten! Draag voor of luister lekker.

Lezers, schrijvers, luisteraars: sluit aan, mix, bundel en verzamel! Iedere laatste donderdag van de maand organiseren we samen met Boekhandel Libris Venstra weer een Poëzie Café. Tijdens deze avonden kunt u een eigen gedicht voordragen of werk van iemand anders. Oktober staat in het teken van Geluk.

Geen gedicht dat niet gehoord wil worden, alleen luisteren kan natuurlijk ook. Iedereen is welkom! Laat u verrassen en inspireer elkaar op deze avond vol poëzie, nieuwsgierigen en liefhebbers: dichter bij elkaar. Wil je meedoen als deelnemers, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Kom je als luisteraar dan kun je gewoon aanschuiven.

Kijk voor andere data van het Poëzie Café in de agenda

Donderdag 26 oktober
Venstra Cafe
19.30-21.00
Toegang gratis

 
Theatervoorstelling: Die is van mij!

De Koppoters_275De Koppoters maken theater van tekeningen

Die is van mij! is een interactieve, energieke theatervoorstelling. Kinderen zien hun eigen tekening tot leven komen. Met de getekende poppetjes, draken, huizen, regenbogen en hartjes improviseren de Koppoters kleurrijke scènes. De Koppoters zijn nieuwsgierig naar elk detail, onderzoeken welk geluid een tekening maakt en spelen een spel met de kleuren. Elke voorstelling is uniek. Wat vast staat, is het trotse gevoel waarmee de tekenaars naar buiten lopen, met het kunstwerk onder de arm.

Wat teken jij het liefst? Ben je wel eens bang geworden voor iets wat je zelf had getekend? Heb je ooit iemand expres een lelijke tekening gegeven? Hoe zou jij hersenen tekenen?

Stadsplein
Zondag 5 november
10.30-12.00 uur
Prijs: €7,50 bibliotheekleden €5

TICKET

Leeftijd vanaf 4 t/m 8jaar (ook geschikt voor kinderen die geen Nederlands spreken)

 
Ronald Giphart over het Giphart-Robot experiment

20170911 Giphart_Ronald_Marc_Deurloo-_rechtenvrij_275Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart komt vertellen over zijn ervaringen en het experiment.

Wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij het experiment dat Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aan is gegaan voor de campagne Nederland Leest die dit jaar in het teken van Robotica staat.

Het experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Deze kunstmatige intelligentie is speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt.

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965) bekend van Ik ook van jou en Phileine zegt sorry breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!”

De  afgelopen maanden zijn Giphart en de robot aan de slag gegaan, vanavond komt hij hier over vertellen. Wij zijn natuurlijk nieuwsgierig of het gelukt is…

Donderdag 9 november

20.00-22.00 uur

Uithoorn (Thamerkerk)

prijs:

lid €12,50

niet-lid €15

TICKET

 Let op: de lezing vindt plaats in de Thamerkerk dus niet in de bibliotheek zelf.

Thamerkerk
Amsteldijk Noord
1422 XS Uithoorn

Fotografie: marc Deurloo

 
Niki Korteweg - Een beter brein

NikiKorteweg RBouwman_275Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? Hoe wapen je je hersenen? En kan je brein ook beter worden dan ooit?

Niki Korteweg ontdekt in 'Een beter brein' steeds futuristischer manieren om haar hersenen te verbeteren, en moet bepalen hoe ver ze durft te gaan. Daarbij stelt ze twee belangrijke vragen: Wat kan hersenwetenschap nu voor ons doen? En welke gevolgen heeft al die technologie voor onze toekomst?

De ontwikkelingen in de hersenwetenschap gaan razendsnel. Met scanners kijken we in het levende brein; er zijn geheugenpillen, stamcellen, hersenelektrodes en breinbestuurde robotarmen. Wat sciencefiction lijkt, wordt werkelijkheid. Maar wat hebben gewone mensen aan al die kennis? Wetenschapsjournalist Niki Korteweg wordt pijnlijk geconfronteerd met deze vraag wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? Hoe wapen je je hersenen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Van pillen tot braintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd.

Wij organiseren deze lezing in het kader van de maand van de Hippe Hersens. In november zullen er tal van activiteiten rondom het brein en de hersens georganiseerd worden.
Ook sluit deze lezing mooi aan bij het thema van Nederland Leest.

Foto: R. Bouwman

Stadsplein
22 november
19:30 - 21:00
Prijs: € 10,-, pashouders € 7,50,-

TICKET

 
Ouder & kind special: gadgets, drones en wearables

26_11_2017_gadgets_drones_wearables_275Kom je samen met je ouders verbazen bij deze lezing (met demonstraties!) over de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Wat hebben stembestuurde digitale huisassistenten met drones te maken? Kijk je in de toekomst nog tv of zet je gezellig je vr-bril op? Wat heeft kunstmatige intelligentie met het maken van selfies te maken? En op welke manier heb jij waarschijnlijk nu al te maken met het 'internet of things', en moet je daar wel blij mee zijn? Op deze en andere ontwikkelingen gaat hightech influential en droneondernemer Wiebe de Jager in tijdens een inspirerende lezing die aansluit op het huidige thema van Nederland Leest: Robotica.

Wiebe de Jager is oprichter van Dronewatch.nl en auteur van de boeken 'Dronefotografie' en 'Dronevideo's maken'. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Wiebe schrijft ook over de ontwikkelingen op het gebied van 360º media op 360shooter.nl. In het verleden stond Wiebe aan de wieg van techwebsites ereaders.nl (over digitaal lezen) en wearable.nl (over wearable technology).

Zondag 26 november 
Stadsplein 
11:00-12:00

Leeftijd vanaf 10 jaar
Kaartje €7,50 | < 16 jr €2,50

TICKET

 

 
Poëzie café: Hippe Hersens

20-04-2017 Poezie_cafe_275Het is tijd voor het maandelijkse portie verse gedichten! Draag voor of luister lekker.

Lezers, schrijvers, luisteraars: sluit aan, mix, bundel en verzamel! Iedere laatste donderdag van de maand organiseren we samen met Boekhandel Libris Venstra weer een Poëzie Café.
Tijdens deze avonden kunt u een eigen gedicht voordragen of werk van iemand anders. Het thema deze maand is Hippe Hersens. Geen gedicht dat niet gehoord wil worden, alleen luisteren kan natuurlijk ook. Iedereen is welkom!
Laat u verrassen en inspireer elkaar op deze avond vol poëzie, nieuwsgierigen en liefhebbers: dichter bij elkaar.

Wil je meedoen als deelnemers, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Kom je als luisteraar dan kun je gewoon aanschuiven.

Kijk voor andere data van het Poëzie Café in de agenda

Donderdag 30 november
Venstra Cafe
19.30-21.00
Toegang gratis