Leerlingen nemen kijkje in onze keuken

scholierenbezoek2 1-5 800x600Vraag een vijftienjarige of als Adviseur Media & Informatie of leesconsulent aan de slag wilt bij de Bibliotheek, en je krijgt niet direct volmondig ‘Ja!’ te horen. Oké, een bijbaan als opruimhulp, daar zijn ze wel voor te porren, maar ze zien zichzelf nog niet zo snel carrière maken in de Bibliotheek.

Op 1 mei kwamen er zo’n veertig leerlingen van het Hermann Wesselink College op bezoek bij de Bibliotheek om zich te oriënteren op hun toekomst. Onze collega Maarten vertelde hen over de ontwikkelingen in onze branche. Waar we vroeger een boekenbewaarplaats waren, willen we nu het maatschappelijk hart van de samenleving worden. Taal en digitale vaardigheden staan voorop.

scholierenbezoek 1-5 800x600Die veranderingen hebben invloed op het werk dat we doen. Zo zijn onze medewerkers tegenwoordig veel bezig met het promoten van lezen, het opzetten van samenwerking met scholen, het adviseren over het gebruik van media, maar ook het organiseren van leerzame activiteiten voor mensen van jong tot oud… Sommige medewerkers hebben een bibliotheekopleiding gedaan, maar er werken ook steeds vaker mensen in de Bibliotheek die een andere achtergrond hebben.

De leerlingen hebben ook nog wel wat tips voor ons, bijvoorbeeld meer reclame maken buiten de Bibliotheek, ook eens andere foto’s gebruiken dan alleen van lezende mensen en het verbeteren van de aanduiding van de Young Adults-collectie. Bedankt voor het bezoek en veel succes bij jullie loopbaanoriëntatie!

“De leerlingen hadden ook tips voor ons. Bijvoorbeeld meer reclame maken en games voor volwassenen in de collectie opnemen.”